Virágrajongó

Ehető virágok

2016. június 17. 15:51 - ViRa

flower-122708_640.jpgA virágok nem csak szépek, színesek és illatosak, hanem sokan közülük ehetőek is.

Elsőre talán bizarrnak hangzik a gondolat, hogy az ajándékba kapott virágcsokrot elrágcsáljuk. J Természetesen ezeket a virágokat elfogyasztani veszélyes lehet, hiszen különböző szerekkel vannak kezelve, hogy azok minél tartósabbak legyenek, és így minél tovább díszíthessék az otthonainkat.

roses-1346665_640.jpg

A virágokra ételként már az ókori rómaiak is gondoltak, rendszeresen ettek rózsát, mályvát és ibolyát is. Sissy császárnő kedvenc desszertje pedig az ibolyafagylalt volt. A virágokat a keleti konyha ma is előszeretettel használja.

Lássuk tehát, hogy melyik virágok kerülhetnek a tányérunkra!

 

Rózsa

rose-402671_1280.jpg

A rózsa íze igen változatos, van, amelyik édeskés és van, amelyik savanykás. Minél illatosabb, annál finomabb és aromásabb a virág íze. Kiválóan illik édességekhez, gyümölcsös és zöldséges salátákhoz is egyaránt, de a köretet és a húst is ízesíthetjük vele. Rózsa szirmaiból készülhet továbbá lekvár és szörp is.

 

violets-341682_1920.jpg

Ibolya

Az ibolyának édes, nektárszerű íze van. Ezzel a virággal általában édességeket díszítenek, teákat, cukrokat és eceteket illatosítanak vele. Népszerű édesség a kandírozott ibolya, (mely a kedvenc virágboltomban, az Ariosoban is kapható ;) )

 

 

strawberry-342051_1280.jpg

Árvácska

Az árvácska az ibolya rokona, íze az édestől a savanyúig terjed, enyhén mentolos. A virág minden része ehető. Salátákat, desszerteket díszítenek és ízesítenek vele.

 

 

 

 

 

Sarkantyúvirágnasturtium-686987_640.jpg

A sarkantyúvirág íze az édes borséhoz hasonló. Sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják, emellett gyógyhatású növény is, gyulladáscsökkentő hatása van.

 

 

 

Büdöskeamaranth-879833_640.jpg

A bársonyvirág, vagy más néven büdöske íze citrusos. A virág szirmaival salátákat és gyógyteákat és köreteket is ízesíthetünk. Ha a szirmokat összevágjuk, belekeverhetjük a lisztbe vagy rizsbe, de levesbe is tehetjük.

 

 

 

Almafa virágaflower-1360468_640.jpg

Az alma ízéhez hasonló a fa virágának is az íze. A gyümölccsel remekül kiegészítik egymást. Fogyasztása csak kis mennyiségben ajánlott, mivel cianid előanyagokat tartalmazhat.


robinia-pseudoacacia-846620_1280.jpg

Akácvirág

Édes, nektár ízű virág. Édességekhez remekül passzol, de a virágból is készíthetünk finomságot. Ha a virágzatot belemártjuk a palacsintatésztába, majd forró olajban kisütjük, egy igazán különleges desszertet kapunk, mely akár köretnek is megfelelő húsos ételek mellé.

 

 

 

 

Bodzavirágspring-1407575_640.jpg

Édes, kellemes ízű virág. A bodza legismertebb felhasználási módja a szörp készítés. Az akáchoz hasonlóan, a bodzavirágot is kisüthetjük palacsintatésztába mártva, majd porcukorral ízesíthetjük.

 

lavender-730735_640.jpg

Levendula

A levendula íze kissé kesernyés, mely jól passzol édes és sós ételekhez egyaránt. Gyakran használják lekvárok készítésekor, valamint szárítva fűszerkeverékekhez is hozzáadják.

 

Körömvirágmarigold-237828_640.jpg

A körömvirág íze nagyon kellemes, „lágyabbá” teszi az ételek ízét. Sokszor emlegetik a szegények sáfrányaként is. Vigyázat! Nem összetévesztendő!  Két féle körömvirágot különböztethetünk meg. Mind a kettő ehető, az egyik viszont kevésbé ízletes, viszont gyógyhatású, a másik sokkal ízletesebb viszont nem gyógyhatású.

 

 

 Számos  más virág alkalmas még arra, hogy szirmait, leveleit vagy valamely részét felhasználjuk az ételekhez, ízesítsünk, színezzünk vagy díszítsünk velük.

carrot-cake-811795_640.jpg

Viszont vannak olyan virágok is melyek kimondottan mérgezőek. Ezeket semmilyen körülmények között ne próbáljuk megkóstolni vagy megenni!!

Mérgező virágok:

  • Aranyeső
  • Boglárka
  • Gyöngyvirág
  • Leander
  • Vérehulló fecskefű
  • Nadragulya
  • Sisakvirág
  • Rododendron
  • Bazsarózsa
  • Trombitavirág
  • Nárcisz

 

   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viragrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr688818244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása