A virágok nem csak szépek, színesek és illatosak, hanem sokan közülük ehetőek is.
Elsőre talán bizarrnak hangzik a gondolat, hogy az ajándékba kapott virágcsokrot elrágcsáljuk. J Természetesen ezeket a virágokat elfogyasztani veszélyes lehet, hiszen különböző szerekkel vannak kezelve, hogy azok minél tartósabbak legyenek, és így minél tovább díszíthessék az otthonainkat.
A virágokra ételként már az ókori rómaiak is gondoltak, rendszeresen ettek rózsát, mályvát és ibolyát is. Sissy császárnő kedvenc desszertje pedig az ibolyafagylalt volt. A virágokat a keleti konyha ma is előszeretettel használja.
Lássuk tehát, hogy melyik virágok kerülhetnek a tányérunkra!
Rózsa
A rózsa íze igen változatos, van, amelyik édeskés és van, amelyik savanykás. Minél illatosabb, annál finomabb és aromásabb a virág íze. Kiválóan illik édességekhez, gyümölcsös és zöldséges salátákhoz is egyaránt, de a köretet és a húst is ízesíthetjük vele. Rózsa szirmaiból készülhet továbbá lekvár és szörp is.
Ibolya
Az ibolyának édes, nektárszerű íze van. Ezzel a virággal általában édességeket díszítenek, teákat, cukrokat és eceteket illatosítanak vele. Népszerű édesség a kandírozott ibolya, (mely a kedvenc virágboltomban, az Ariosoban is kapható ;) )
Árvácska
Az árvácska az ibolya rokona, íze az édestől a savanyúig terjed, enyhén mentolos. A virág minden része ehető. Salátákat, desszerteket díszítenek és ízesítenek vele.
Sarkantyúvirág
A sarkantyúvirág íze az édes borséhoz hasonló. Sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják, emellett gyógyhatású növény is, gyulladáscsökkentő hatása van.
Büdöske
A bársonyvirág, vagy más néven büdöske íze citrusos. A virág szirmaival salátákat és gyógyteákat és köreteket is ízesíthetünk. Ha a szirmokat összevágjuk, belekeverhetjük a lisztbe vagy rizsbe, de levesbe is tehetjük.
Almafa virága
Az alma ízéhez hasonló a fa virágának is az íze. A gyümölccsel remekül kiegészítik egymást. Fogyasztása csak kis mennyiségben ajánlott, mivel cianid előanyagokat tartalmazhat.
Akácvirág
Édes, nektár ízű virág. Édességekhez remekül passzol, de a virágból is készíthetünk finomságot. Ha a virágzatot belemártjuk a palacsintatésztába, majd forró olajban kisütjük, egy igazán különleges desszertet kapunk, mely akár köretnek is megfelelő húsos ételek mellé.
Bodzavirág
Édes, kellemes ízű virág. A bodza legismertebb felhasználási módja a szörp készítés. Az akáchoz hasonlóan, a bodzavirágot is kisüthetjük palacsintatésztába mártva, majd porcukorral ízesíthetjük.
Levendula
A levendula íze kissé kesernyés, mely jól passzol édes és sós ételekhez egyaránt. Gyakran használják lekvárok készítésekor, valamint szárítva fűszerkeverékekhez is hozzáadják.
Körömvirág
A körömvirág íze nagyon kellemes, „lágyabbá” teszi az ételek ízét. Sokszor emlegetik a szegények sáfrányaként is. Vigyázat! Nem összetévesztendő! Két féle körömvirágot különböztethetünk meg. Mind a kettő ehető, az egyik viszont kevésbé ízletes, viszont gyógyhatású, a másik sokkal ízletesebb viszont nem gyógyhatású.
Számos más virág alkalmas még arra, hogy szirmait, leveleit vagy valamely részét felhasználjuk az ételekhez, ízesítsünk, színezzünk vagy díszítsünk velük.
Viszont vannak olyan virágok is melyek kimondottan mérgezőek. Ezeket semmilyen körülmények között ne próbáljuk megkóstolni vagy megenni!!
Mérgező virágok:
- Aranyeső
- Boglárka
- Gyöngyvirág
- Leander
- Vérehulló fecskefű
- Nadragulya
- Sisakvirág
- Rododendron
- Bazsarózsa
- Trombitavirág
- Nárcisz