Virágrajongó

Veszélyes virágok a lakásban

2016. július 18. 12:10 - ViRa

hyacinth-1403159_640.jpg
Sokan szeretjük otthonunkat virágokkal ékesíteni és egy kis élettel megtölteni. Ha egy lakásban vannak növények, sokkal meghittebb, elevenebb, élőbb lesz tőle a szoba. Érdemes azonban odafigyelnünk milyen virágokat viszünk haza, ugyanis vannak olyanok is, amelyek valamilyen formában mérgezőek. Különösen oda kell erre figyelni, ha kisgyermekünk van, aki szereti megrágcsálni, megkóstolni a dolgokat.

A 10 leggyakoribb mérgező növény az otthonunkban:

 

Amarillisz

Nagyon mutatós, amaryllis-1035175_1280.pngszép nagy tölcsér virágú szobanövény, amit napjainkban már csokorba kötve is megvásárolhatjuk. Érdemes átgondolni, mielőtt ezt a növényt választjuk, hogy nem áll-e fent a veszélye annak, hogy valamilyen úton, módon a szervezetünkbe jut a növény, ugyanis annak minden része mérgező. Kismennyiségben gyomor és bélgyulladást okoz, nagyobb mennyiségben izom és akár légzésbénulást is előidézhet.

Mikulásvirág


xmas-decoration-1100911_1280_1.jpgA mikulásvirág is a veszélyes szobanövények közé tartozik. A legismertebb a piros színű, de létezik belőle rózsaszínű és fehér vagy krémszínű változat is. Élénk színével felhívja magára a gyerekek figyelmét. Érintése irritációt okozhat, ha a tejnedve érintkezik a bőrrel, ha pedig a szervezetbe jut, akkor gyomor és bél bántalmakat, hányást okozhat.

 

 

 Fikusz

4740862330_5c933f0f0f_z.jpgA Fikusz kedvelt szobanövény, melynek a levelei jelentik a veszély forrását. Elfogyasztásuk hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat okoz.

 

 

 

 

 

Kroton

5584571219_499c4d5f0a_z.jpgA Kroton a különböző színű leveleivel igen mutatós dísze a lakásoknak, viszont a levelei és szára mérgezőek a bennük lévő nedv miatt. Hasonlóan a mikulásvirághoz, a bőrrel érintkezve irritációt, pirosságot okoz, a táprendszerbe jutásának hasmenés és hányás a következménye.

 

Leander

flowers-1408015_1280.jpgNagyon népszerű szobanövény, de vigyázni kell vele, mert olyan anyagokat, nevezetesen alkaloidákat és glikozidokat tartalmaz, melyek az emberi szervezet számára mérgezőek. Ha ezek az anyagok a szervezetbe jutnak, akkor fejfájást, gyomorfájást, hányást és hasmenést okoznak. Súlyos esetben keringési zavar is felléphet.

Szanzavéra

16645364828_305460e462_z.jpgA Szanzavéra vagy más néven anyósnyelv ugyancsak kedvelt szobanövény. Levelei lándzsa alakúak és szúrósak, ám nem csak ez jelent veszélyt ránk a növényen, hanem az is ami bennük van. A levelek megrágása, lenyelése erős görcsöket, hányást és hasmenést idéznek elő.

 

Jácint

flower-1394005_1280.jpgA Jácint igen szép és mutatós virág, mely tavasztól őszig virágzik. A színes, vidám virág azonban veszélyeket rejt. Olyan anyagokat, kalcium-oxalát-kristályokat és alkaloidokat tartalmaz, melyek mérgezést okoznak. A szervezetbe kerülve gyomor fájdalmat és bélpanaszokat eredményeznek.

 

Aglaonema vagy más néven Rákvirág

24532502659_137bba549e_z.jpgAz Aglaonema minden része mérgező. A veszélyt a növény tejnedve jelenti, melyből elég ha egy kevés kerül a bőrre, erős bőr és nyálkahártya irritációt és viszketést okoz, allergiás reakció lép fel. Emellett hasi fájdalmakat, hányást és hasmenést okozhat.

 

Filodendron

leaves-375610_640.jpgA Filodendron gyökérnedvét, Afrikában nyílméregként is használták. A nedv bőrre kerülve bőrpírt, irritációt okoz. Ha nyálkahártyával is érintkezik, akkor égető érzést, torokduzzadást okoz, mellyel minél előbb orvoshoz kell fordulni.

 

 Ciklámen

forest-994722_640.jpgA ciklámen egy nagyon kedvelt virág. Szépsége ellenére igen mérgező növény. A gumó szervezetbe jutva görcsöket, gyomorfájdalmat, hányást, hasmenést okoz. Súlyos esetben (ha kettő gumónál nagyobb mennyiség) légzési nehézségeket és idegbénulást is okozhat.

 

 

Jól gondoljuk meg tehát milyen növényt viszünk haza. Ha kisgyermekünk vagy kistestvéreink vannak, akkor fokozottan kell ügyelni rá, hogy a virágaink ne legyenek mérgezőek. Éppen ezért tanácsos ártalmatlan, esetleg ehető virágokat választanunk.
flowers-936440_640.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viragrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr738891570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása